Valper

Vår rase har i de siste årene blitt mer og mer populær og det er i dag den 6. største rasen i Norge. Stor etterspørsel har generert stor produksjon og i alt for mange tilfeller dårlig kvalitet på hundene.

Gordonsetteren er primært en brukshund, en stående fuglehund, og som et minimum bør oppdretter kunne dokumentere at foreldrene innehar de nødvendige bruksegenskaper. Dette bedømmes og dokumenteres på våre jaktprøver. På jaktprøvene vil hunden få en faglig bedømming av viktige egenskaper som jaktlyst, selvstendighet, samarbeidsevne og ikke minst evne til å finne fugl. Finner den fugl og behandler den innenfor regelverket vil hunden få en bedømmelse fra 1. til 3. premie alt etter kvaliteten på fuglearbeidet og de øvrige egenskapene. Uansett premiegrad så er dette en hund som beviselig innehar de ønskelige egenskaper.

På utstilling vil hunden i tillegg få en bedømmelse av eksteriør og mentalitet. Husk at disse egenskapene er arvelige og det finnes i dag en mengde ”oppdrettere ” som avler på hunder uten jakt og utstillingspremiering. Typisk for slike oppdrettere er at de svært subjektivt vurderer foreldredyrene sine til å være meget gode jakthunder med et fantastisk gemytt, eller de hevder at de er etter spesielt gode linjer og vektlegger besteforeldre og olderforeldre all oppmerksomhet i annonseringen. For deg som uerfaren valpekjøper kan det virke besnærende, men også forvirrende med en annonse full av superlativer og førstepremier.

Det er selvfølgelig viktig med gode linjer, men det aller viktigste er kvaliteten på mor og far, - for ikke å si oppdretteren selv.

Ut fra ovennevnte bør du stille følgende krav til selger / oppdretter:

  • Valp etter jakt og utstillingspremierte foreldre
  • Kjøpekontrakt med bl.a. tidsbegrenset garantier overfor arvelige sykdommer
  • Oppfølging og hjelp etter levering – hvis du ønsker det.
  • Riktig pris, avhengig av dokumentasjon og premiegrad på foreldrene.
  • Friske foreldre, ingen forekomst av kloløsning eller tyroxinmangel.

 Still også krav til deg selv som kjøper / bruker:

  • Tillat hunden å bruke sine iboende egenskaper. Gordonsetteren er ingen ideell familiehund, men en brukshund med stor jaktlyst og et daglig behov for mosjon og trening. Først når disse basale behov er dekket vil den være i stand til å fungere optimalt både som fuglehund og familiehund.
  • Ta deg tid og unngå impulskjøp. En telefon til avlsrådet kan være forskjellen på skjit og kanel.
Our website is protected by DMC Firewall!